Numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate, din 3 mai 2008, din zece cifre si vor cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local pentru toate apelurile locale si nationale, conform unei decizii a ANRCTI.

Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) modifica si formatul actual al numerelor scurte, facind diferenta dintre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (politie, jandarmerie, deranjamente utilitati publice, servicii de informatii si altele) si numere pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local (taxi, „alo, domnule primar” si altele). Astfel, in cazul primei categorii de servicii se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual, iar la cea de-a doua categorie se va adauga indicativul de arie geografica.

Spre exemplu, pentru a apela serviciul Ora exacta se va forma 1958, fata de 958 in prezent, iar pentru a apela serviciul Protectia Consumatorilor din judetul Constanta se va tasta 0241980. Numarul unic 112 pentru apeluri de urgenta va ramine neschimbat. Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face in doua etape. Astfel, in perioada 3 mai-31 iulie 2008, numerele de telefonie fixa vor putea fi apelate atit in formatul actual, cit si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.