RIAA (The Recording Industry Association of America) reprezinta interesele industriei de inregistrari din SUA. Asociatia este formata dintr-un mare numar de case de discuri si distribuitori, acoperind in prezent 90% din muzica vanduta in SUA. In septembrie 2003, RIAA a actionat in instanta 261 de persoane din SUA pentru sharing ilegal de piese muzicale prin retelele peer-to-peer, lansand o campanie fara precedent impotriva propriilor clienti.

Ulterior, peste 20.000 de persoane au fost actionate in instanta sau au acceptat diverse intelegeri pentru a evita consecintele legale. Pentru a oferi doar cateva exemple, in urma unor astfel de aranjamente, Brianna LaHara, in varsta de 12 ani, a fost obligata sa plateasca 2000$, iar patru studenti de la Rensselaer Polytechnic Institute, Princeton University si Michigan Technological University au fost obligati sa plateasca intre 12.000$ si 17.000$ in rate anuale, in perioada 2003 - 2006.

Electronic Frontier Foundation propune Congresului American o metoda de licentiere colectiva care sa recompenseze artistii si detinatorii drepturilor de autor pentru file sharing-ul P2P, in conditiile in care peste 60 de milioane de persoane din SUA au folosit la un moment dat programe file-sharing. Electronic Frontier Foundation sustine ca file sharing-ul peer-to-peer aproape s-a triplat in perioada 2003-2007, ajungand de la 3,8 milioane la 9,4 milioane de utilizatori.