Organizația Mondială pentru Drepturile Omului a făcut cunoscut că furnizarea de către Yahoo a unor date privind utilizatorii de Internet autorităților chineze a condus la arestarea mai multor scriitori și disidenți.
Compania furnizoare de servicii Internet, Yahoo, a declarat in fața unui tribunal american că a acționat in conformitate cu legile chineze atunci cand a permis accesul autorităților la fișele utilizatorilor serviciilor sale.

Unul dintre martorii chemați in procesul impotriva companiei Yahoo este jurnalistul Shi Tao, care a publicat pe Internet comentarii critice la adresa corupției din randul guvernului de la Beijing.

După ce Yahoo a furnizat autorităților chineze informații privind adresa acestuia de e-mail și adresa calculatorului, Shi Tao a fost descoperit de autorități și acuzat de acțiuni subversive. In prezent, el ispășește o pedeapsă de 10 ani inchisoare.
Shi Tao și un al doilea jurnalist arestat in circumstanțe similare, Wang Xiaoing, acuză acum Yahoo in baza legilor referitoare la drepturile omului.

Yahoo insistă că este obligată să respecte legislația locală in țările in care operează. Compania a recunoscut insă că prin furnizarea de informații autorităților chineze le-a ajutat pe acestea să facă arestări.
Companiile Google și Microsoft au fost la randul lor criticate că ar fi cooperat cu guvernul chinez. Rompres