Bill Gates scapa de o amenda de 1,5 mld. dolari Judecatorul american Rudi Brewster a precizat intr-un raport de 43 de pagini ca suma acordata de jurati drept despagubiri pentru Alcatel-Lucent nu se justifica deoarece Microsoft nu a incalcat unul dintre cele doua brevete legate de tehnologia MP3, care reprezinta baza intregului caz.

Judecatorul a pus sub semnul intrebarii si a doua plingere privind incalcarea de brevet, precizand ca ar putea fi nevoie de un al doilea proces pentru a determina apartenenta acestuia.

Microsoft declarase anterioar ca a brevetat deja tehnologia MP3, obtinuta de la grupul german de cercetare Fraunhofer Gesellschaft in schimbul sumei de 16 milioane dolari.

Purtatoarea de cuvant a Alcatel-Lucent, Mary Ward, a declarat ca aceasta anulare a deciziei anterioare este "socanta si deranjanta", precizand ca grupul pe care il reprezinta va face apel la aceasta ultima decizie judecatoreasca.

Lucent a depus o plangere in 2003, inainte de fuziunea sa cu grupul francez Alcatel, in fata justitiei federale, considerand ca partenerii Microsoft, printre care se numarau producatorii de calculatoare Dell si Gateway, utilizau diverse programe produse de Microsoft care incalcau brevetele detinute de Lucent.