"Inchiderea Planului National de Numerotatie presupune uniformizarea modalitatii de formare a numerelor de telefon din aceste domenii, ceea ce va duce la utilizarea exclusiva a numerelor nationale si la eliminarea numerelor locale", se arata intr-un comunicat al ANRCTI.

Proiectul deciziei privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN) urmareste asigurarea accesului nediscriminatoriu la resurse de numerotatie al tuturor furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si utilizarea rationala si eficienta a acestor resurse. Au fost clarificate drepturile si obligatiile titularilor LURN, precum si drepturile si obligatiile abonatilor cu privire la numerele care le-au fost asignate. Proiectul de decizie nu reglementeaza procedura de acordare a LURN pentru numerele cu valoare economica deosebita si pentru numerele nationale scurte pentru servicii de urgenta si pentru alte servicii armonizate la nivel european, potrivit deciziilor ANRCTI care s-au luat la reuniunea Consiliului Consultativ.

Prin intermediul deciziei privind stabilirea si incasarea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotatie, ANRCTI propune introducerea unor tarife privind utilizarea resurselor de numerotatie, pentru a se asigura tratamentul egal al furnizorilor carora li s-a acordat deja dreptul de a utiliza anumite resurse de numerotatie si al celor ce vor solicita astfel de resurse. Tarifele vor fi datorate de la data de 1 iulie 2007, proportional cu numarul lunilor in care titularul LURN beneficiaza de dreptul de utilizare a resurselor de numerotatie in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a deciziei si data de 31 decembrie 2007.