Reglementarea Internetului romanesc bate la usa in toamna In cadrul unei intalniri informale desfasurate in luna iunie la Bruxelles, la care au luat parte reprezentantii CNA Gabriela Stoica, Gelu Trandafir si Ioan Onisei, s-au discutat modalitatile prin care vor fi realizate atat monitorizarea televiziunilor si radiourilor online, cat si reglementarea continutului pe Internet.

Astfel, o parte din discutiile purtate in cabinetul comisarului european Viviane Reding au vizat viitoarea Directiva a Serviciilor Media. “Una dintre cerintele acestei directive este ca cei care detin licenta pentru posturi TV sau radio online sa isi editeze continutul programelor, care va fi monitorizat”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriela Stoica.

Cu toate acestea, Consiliul National al Audiovizualului nu se va implica in noul proiect al monitorizarii online. “Noi nu ne vom ocupa de mediul online. Nu vom capata atributii noi”, a precizat Gabriela Stoica. Prima pe lista pentru noile indatoriri este Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). O alta varianta ar fi infiintarea unei noi organizatii, care se va ocupa exclusiv cu monitorizarea televiziunilor si radiourilor online.

O directiva mult mai controversata este cea care vizeaza reglementarea continutului pe Internet, intr-un cadru general, cu accent pe drepturile de autor, criminalitatea informatica si teritorialitatea licentei de utilizare a continutului online. Noile reglementari vor acoperi domenii ca blogurile, comertul electronic si publicitatea online.

Cele doua directive europene au ca termen de finalizare 24 octombrie 2007. “Dupa ce vor fi votate in Parlamentul European, directivele vor intra in atributiile statelor membre, care le vor implementa in termen de doi ani. La noi, se va intampla mult mai repede”, a declarat Stoica. Reglemenatrea continutului pe Internet este posibil sa intre tot in sfera ANRCTI.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii ANRCTI au declarat ca nu stiau nimic despre existenta vreunei directive si ca este improbabil ca monitorizarea continutului pe Internet sa intre in atributiile lor. “ANRCTI se ocupa de domeniul comunicatii-tehnologie. Noi nu putem reglementa partea de continut. Nu avem resursele necesare si nici atributii in acest domeniu”, a declarat, pentru Wall-Street, un reprezentant al institutiei. Cu toate acestea, ANRCTI are de curand o echipa care se ocupa cu problema pornografiei pe Internet, pe baza sesizarilor de abuz.