A inceput productia laptopului low-cost Producatorii de hardware au primit unda verde pentru a incepe productia de componente necesare laptopului XO, conform BBC News. Laptopul va fi produs in Taiwan, de compania Quanta. Potrivit BBC, cele mai scumpe componente vor fi placa de baza (75 de dolari) si display-ul, bateria si camera (60 de dolari).

Organizatia care se ocupa de acest proiect a solicitat existenta unor comenzi din tarile care urmau sa beneficieze laptopurile ieftine pentru a da drumul productiei, dar nu a anuntat cine a cerut aparatele. Primele laptopuri ieftine ar trebui sa ajunga la copiii care le vor folosi in luna octombrie a acestui an. “Inca trebuie sa mai scriem software, dar este un pas important pentru noi”, a declarat, pentru BBC News, Walter Bender, sef pentru dezvoltare de software al proiectului OLPC.

Profesorul Nicholas Negroponte a propus prima data acest proiect in anul 2002. Oficialii asociatiei recunosc ca OLPC nu este potrivit pentru o persoana care lucreaza la birou, dar spun ca raspunde cerintelor copiilor din tarile slab dezvoltate. In acest scop, laptopul are cateva caracteristici speciale: carcasa rezistenta la apa, consum redus de energie (procesor Geode LX-700) si un ecran care poate fi citit si la razele soarelui, in caz ca sala de clasa este indisponibila.