Broadband-ul prinde aripi in Romania Operatorii locali de telefonie mobila si providerii de internet incep sa se orienteze pe accesul la internet in banda larga care sa raspunda cererii clientului. Astfel, serviciile de date aduc circa 25 de procente la veniturile totale ale companiei Zapp. Pentru Orange Romania, “ponderea veniturilor din serviciile broadband este in crestere, ca urmare a eforturilor investitionale in aceasta directie”.

In ceea ce priveste Romtelecom, “serviciile de date (ADSL, VPN si alte servicii broadband) au inregistrat o dezvoltare semnificativa in primele trei luni ale acestui an, fiind de patru ori mai mari comparativ cu intervalul similar din 2006”, a declarat pentru Wall-Street Vasile Voicu, director servicii de infrastructura pentru Romtelecom.

“Conexiunile de internet de mare viteza reprezinta viitorul, iar piata din Romania are un dintre cele mai dinamice rate de crestere din Europa”, este de parere Voicu. Operatorul isi propune sa contribuie la cresterea numarului total de utilizatori de internet in banda larga si sa devina lider pe acest segment al pietei din Romania, conform aceleasi surse.

Potrivit reprezentantilor Zapp, internetul broadband “reprezinta, inca, un procent destul de mic din totalul conexiunilor la internet, fiind preferat in special de companii si persoane fizice cu un volum mare de comunicare.”

Vodafone Romania vizeaza broadband-ul mobil, care ar putea substitui broadband-ul fix. “Numarul utilizatorilor de laptop-uri in Romania este inca scazut, de aceea si adoptia serviciilor de broadband mobil este inca scazuta in Romania. Dar comparatia pietei locale cu pietele dezvoltate, care se bucura de o penetrare ridicata a broadband-ului mobil ne demonstreaza ca exista un potential foarte mare de crestere a acestor servicii si in Romania”, ne-a explicat Angelo Jambore, Product Development Manager la Vodafone Romania. Nici serviciile 3G in banda larga nu sunt de lasat de-o parte pentru operatorul de telefonie mobila mai sus amintit. “Cercetarile de piata arata ca serviciile 3G broadband sunt asteptate de catre consumatorii din Romania. Clientii provin in principal din zona de business, dar si din cea a segmentului rezidential care utilizeaza servicii broadband.” a mai spus Angelo Jambore.