Potrivit observatiilor specialistilor de la Trend Micro , spamerii prefera acum sa trimita mesajele nedorite utilizand tehnologiile PDF si JPEG combinate pentru a insela astfel vigilenta filtrelor anti-spam.

Scenariul se repeta oarecum. Spre finalul anului 2006, specialistii in securitate raportau o crestere accentuata a numarului de mesaje spam ce includeau imagini, mesaje care inselau de cele mai multe ori filtrele de spam traditionale. Faptul ca producatorii de aplicatii anti-spam si-au imbunatatit softurile pentru ca acestea sa filtreze si noile tipuri de mesaje nedorite nu i-a descurajat pe spameri care au continuat sa-si dezvolte tehnicile.

Dupa spamurile ce contineau imagini au aparut spamurile avand ca atasament fisiere PDF. Pentru spameri, aceasta noua tehnica s-a dovedit a fi destul de eficienta pentru ca formatul PDF nu prea a fost asociat cu actiuni malitioase sau cu spamul. Insa formatul PDF contine si text iar filtrelor anti-spam nu le-a fost greu sa le detecteze, pana la urma.