I-mode, in cadere libera pe piata din Europa In aceeasi zi cu declaratia companiei O2, operatorul australian numarul unu de telefonie mobila, Telstra, a anuntat si el ca va scoate i-mode-ul din meniu, din lipsa de utilizatori, relateaza International Herald Tribune.

Cu totul altfel stateau lucrurile in 2001, cand operatorul danez de telefonie mobila KPN introducea in Europa primul sistem cu ecran color si sonerii polifonice, la pachet cu tehnologia japoneza i-mode. Noua tehnologie parea sa acapareze intreaga Europa. I-mode era apreciat pentru software-ul inteligent, pentru serviciile oferite de operatorul NTT DoCoMo si pentru plasarea Internetului mobil in mainile a peste 30 de utilizatori din Japonia.

Potrivit analistilor industriei, consultati de International Herald Tribune, i-mode se afla in cadere libera pe piata din Europa. Cu aproape 50 de milioane de abonati japonezi, serviciul nu a reusit sa atraga nici macar opt milioane de utilizatori, in toate cele 17 francize din afara Japoniei.

In prezent, operatorii de retele telefonice, producatorii de telefoane mobile, distribuitorii de continut si utilizatorii se indreapta spre noi modalitati de acces la Internet de pe telefonul mobil. “A fost primul jucator pe piata de date mobile, din Europa”, a declarat Jukka Saarelainen, din partea companiei germane Gofresh, care vinde continut pentru Internetul mobil utilizatorilor de i-mode din cadrul retelei O2 din Spania si Bouygues Telecom din Franta. “Dar cred ca i-mode nu mai are mult de trait”, a adaugat Saarelainen.