Romania, pe drumul cel bun in lupta cu pirateria software "Estimam ca rata pirateriei in Romania va cobori sub 60% anul urmator, pe fondul activitatilor tot mai ample in domeniu si al investitiilor din partea Uniunii Europene. Romania se afla, cu siguranta, intr-un proces de evolutie, din acest punct de vedere", a declarat pentru Wall-Street David Palas, directorul de vanzari Autodesk pentru Cehia, Slovacia si Europa de Sud-Est.

Rezultatele anuntate de companie au fost inregistrate in contextul unei serii de proiecte ale Uniunii Europene, care implica un buget de 58 de miliarde de euro pentru Romania. Dintre acestea, 36 de miliarde de euro vor fi alocate pentru proiectarea in domeniul infrastructurii, constructiilor, utilitati si proiectare mecanica.

Chiar daca cele trei procente inregistrate de tara noastra in scaderea pirateriei software o propulseaza in topul primelor zece tari, ca evolutie in anul 2006, Romania mai are mult de munca pana va ajunge la nivelul de piraterie din tarile vest-europene sau nord-americane. Astfel, rata de piraterie software a ajuns la 26% in Austria, 28% in Germania, 27% in Marea Britanie, 26% in Elvetia, 34% in Canada sau 21% in SUA.

"Romania se afla inca pe lista tarilor cu o rata de piratare foarte ridicata. Pierderile inregistrate de firmele producatoare de software au fost mai mari in 2006 decat in 2005 si se asteapta sa creasca si mai mult anul acesta", a declarat David Palas. Astfel, firmele producatoare de software pentru Romania au inregistrat pierderi de 114 milioane de dolari in 2006, fata de cele 111 milioane de dolari pierdute in 2005.