Initierea acestui program, care face parte din Platforma de Inovatie in Securitatea de Retea, a fost determinata de faptul ca erorile umane constituie cel mai mare risc in securitatea retelelor.

In urma derularii unui studiu privind folosirea parolelor la care au participat peste 1.800 de persoane, specialistii Departamentul de Comert si Industrie au descoperit ca o treime dintre cei chestionati isi inregistrau credentialele in scris sau le stocau pe calculator in diverse locatii, in timp ce doua treimi nu isi schimbau niciodata parolele. De asemenea, 20% isi foloseau propriile credentiale pentru operatii bancare pentru a se inscrie pe diverse site-uri comerciale.

Proiectele vor folosi stiinta comportamentala in incercarea de a reduce incidenta erorilor umane asupra securitatii retelelor.

Primul proiect, derulat de BAE Systems si Loughborough University, este destinat realizarii unui pachet de evaluare a riscurilor in functie de factori umani si organizationali. Al doilea, denumit Economia Increderii, doreste dezvoltarea unui model predictiv de evaluare a politicilor de securitate care guverneaza interactiunile dintre sistemele informatice si personalul uman. Printre partenerii implicati in acest proiect se numara Hewlett-Packard, Merrill Lynch si University College London.

Al treilea proiect, derulat de Chronicle Solutions si University of Plymouth, presupune dezvoltarea unei solutii de analizare a comunicatiilor digitale pentru a identifica amenintarile cauzate de comportamentul uman.

Specialistii implicati in cel din urma proiect vor lucra la dezvoltarea CatalysIS, un instrument destinat identificarii vulnerabilitatilor umane si raspandirii unei "culturi a riscului" in randurile personalului. La acest proiect vor participa expertii National Computing Centre si University of Manchester.