YouTube va organiza, in parteneriat cu CNN, o dezbatere avandu-i drept participanti pe opt candidati democrati la presedintia Statelor Unite. Dezbaterea va avea loc in 23 iulie in Carolina de Sud si reprezinta doar primul eveniment din proiectul YouTube de a se implica in campania electorala americana. Evenimentul este sustinut si de Partidul Democrat.

Candidatii se vor intalni pe o scena in orasul Charleston si vor raspunde intrebarilor lansate de utilizatorii obisnuiti ai site-ului YouTube. Comunicarea dintre candidati si internauti se va realiza prin intermediul unui sistem video si va fi moderata de Anderson Cooper, cunoscut moderator al postului CNN.

Elementul vizual adus de noile dezbateri prezidentiale permite utilizatorilor de internet sa isi sustina intrebarile cu videoclipuri sugestive. De exemplu, o intrebare despre razboiul din Irak ar putea fi insotita de inregistrari video de la inmormantarea unui soldat sau de imagini ale unei ciuperci atomice. Un candidat ar putea fi confruntat cu propriile sale declaratii contradictorii. Vor fi acceptate imagini prelucrate in PhotoShop, compozitii muzicale, preluari de texte, imagini si videoclipuri.

Oficialii YouTube considera ca videoclipurile cu impact vizual puternic vor provoca raspunsuri cu o accentuata incarcatura emotionala din partea candidatilor, ceea ce va impinge dezbaterile prezidentiale spre un alt nivel, dincolo de rigiditatea si predictibilitatea cu care au fost obisnuiti americanii. "Este una din cele mai mari inovatii aduse in ultima vreme in politica", a declarat Mike Gehrke, director de cercetare al Comitetului National Democratic. Partidul Democrat intentioneaza sa organizeze alte cinci dezbateri prezidentiale marca YouTube/CNN in acest an.