Fenomenul YouTube, site care permite incarcarea de videoclipuri �facute acasa�, dar care este plin de continut digital de la televiziuni, i-a surprins chiar si pe cei mai optimisti analisti, care recunosteau ca mass-media se muta pe Internet. YouTube este acum �cel mai mare post TV�, cu o audienta de peste 100 de milioane de oameni si peste 100 de milioane de clipuri video in baza sa de date.

Evident, un astfel de fenomen nu putea sa nu aiba repercusiuni si in Internetul romanesc. YouTube a fost cumparat de Google pentru 1,6 miliarde dolari.
Exista posturi care emit exclusiv pe Internet (Evo TV) si posturi TV care au in strategia lor si transmisii video pe site-ul web (de exemplu, Antena 3). De asemenea, exista companii care retransmit pe Internet majoritatea posturilor TV (asa cum RDS& RCS sau UPC le retransmit pe cablu de exemplu). Practic, te abonezi la un serviciu de Internet de mare viteza si poti vedea posturile de televiziune pe ecranul monitorului. Calitatea e mai buna decat la transmisia prin cablu sau prin satelit, iar inregistrarea se face mult mai usor. Se pot aplica diverse alte functii ale calculatorului: vizionare fara reclame, salvarea emisiunilor si vizionarea lor cand doreste utilizatorul, vizionarea unui program TV interactiv, actualizat in timp real si multe altele.

Site-uri de continut video

Lansat in ianuarie 2007, Trilulilu.ro este un site autohton realizat care copiaza celebrul YouTube si al carui creator spune, evident, ca este un site inovator - primul din Romania si lider de piata. Fiind nou, a reusit sa adune 30.000 de utilizatori si 40.000 de clipuri video, conform unei recente prezentari sustinute de Sergiu Biris, fondatorul companiei.

YouTube tocmai a fost actionat in justitie si se cer daune de un miliard de dolari pentru ca printre clipurile prezentate s-au aflat si materiale protejate de legile drepturilor de autor. O simpla cautare pe Trilulilu poate arata - cuiva care ar fi interesat - ca site-ul e plin de material video protejat. Dar este prezentat, ca si YouTube, ca un succes in mediul online.

Se spune chiar ca Neogen ar fi oferit 80.000 de euro pentru acest site, iar fondatorii ar fi refuzat, cerand circa 500.000 de euro. Cu aceasta ocazie, conducerea Neogen a renuntat la negocieri si ulterior a lansat propriul site - Neogen Video. Evident, analistii de pe Internet critica dur decizia, acuzand firma ca a copiat Trilulilu. Trecand cu vederea faptul ca si Trilulilu a copiat. Si probabil nici YouTube nu este �primul serviciu de video-sharing din lume�, cum ar crede unii.