Al treilea operator, Softbank Mobile, lucreaza, de asemenea, la un proiect asemanator. Acest sistem, care va fi propus in lunile viitoare, se va baza pe informatiile Agentiei meteorologice japoneze, care a conceput un dispozitiv unic de detectare a seismelor cu cateva secunde sau minute inainte de un cutremur major.

Eficacitatea acestor alerte depinde de perioada de timp dintre anuntul Agentiei meteorologice si trimiterea mesajelor. Aceasta obliga cei doi operatori sa dezvolte o tehnica speciala pentru a adresa simultan tuturor abonatilor potential vizati un mesaj care difera in functie de locul in care ei se afla (acelasi seism este resimtit diferit in functie de locatie).

"Daca am folosi e-mail-urile pe mobile, ar exista riscuri de blocare a retelei si de intarziere", au indicat ei, fara sa ofere detalii in privinta tehnologiei in curs de dezvoltare.
Pentru moment, alertele care vizeaza reducerea numarului victimelor permitand, de exemplu, oprirea automata a trenurilor de mare viteza si a centralelor nucleare nu sunt adresate decat profesionistilor si serviciilor de salvare, pentru a se evita panicarea populatiei. Ele vor fi totusi disponibile pentru marele public prin intermediul presei sau altor furnizori de informatii in principiu peste cateva luni, cu diverse precautii in curs de analiza.