Chiar daca nu sinteti profesionisti in ale imaginii, unele momente importante din viata merita imortalizate in cele mai mici detalii. Iar pentru aceasta, tehnologia va vine in ajutor. Cei mai importanti producatori de camere video se intrec si in acest an in modele cit mai sofisticate si usor de intrebuintat. Indiferent care sint caracteristicile care va pot lua ochii, in momentul in care va achizitionati un astfel de aparat trebuie sa stiti citeva elemente de baza, care va vor ajuta sa va orientati mai bine printre ofertele existente pe piata. Specialistii contactati de Cotidianul au identificat citeva caracteristici de care este absolut obligatoriu sa tineti cont.

In primul rind, trebuie sa va uitati la formatul pe care se inregistreaza imaginea. In principiu, este vorba de doua posibilitati: pe casete mini DV sau DVD, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

Astfel, daca alegeti un aparat care stocheaza informatia pe DVD, aveti avantajul ca puteti viziona imaginile imediat ce le-ati capturat. Dezavantajul este insa ca acest tip de camera nu permite editarea imaginilor, spre deosebire de cele pe mini DV. In ceea ce priveste rezolutia, principiul este destul de simplu: cu cit este mai mare, cu atit calitatea imaginii este mai buna. Zoom-ul, in schimb, poate oferi surprize nu tocmai placute. Aceasta in conditiile in care imaginea surprinsa de un aparat cu un zoom mai mare este mai slab calitativ decit daca zoom-ul ar fi mai redus. Nu in ultimul rind, atunci cind va cumparati o camera video trebuie sa tineti cont si de contrast.

Sony HDR-SR5E permite pina la 15 ore de inregistrare in format AVCHD 1080i la Inalta Definitie (HD) pe hard disk-ul de 40 GB. Are obiectiv Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, ClearVid CMOS Sensor, x.v Colour si inregistrare audio Dolby Digital 5.1ch Surround. Aparatul are un zoom optic 10x si zoom digital 80x, rezolutie de 4.0 Megapixeli la fotografiere, ecran tactil Clear Photo LCD plus de 6,9 cm. Durata de functionare continua este de pina la 5 ore (cu bateriile optionale). Pret estimat: 3.500 de lei, disponibila din iunie in retelele partenerilor Sony.