Exista in Romania mai bine de un milion de conexiuni de Internet de mare viteza (mai corect spus, servicii de banda larga, broadband), iar numarul acestora va creste substantial in perioada urmatoare, spun specialistii.

Autoritatile sunt optimiste in privinta penetrarii broadband, jucatorii din domeniu mai tempereaza cifrele, insa concluzia este clara: se cer tot mai mult conexiuni de mare viteza, iar pretul acestora a scazut semnificativ in ultimul an. ANRCTI, autoritatea care reglementeaza industria comunicatiilor, spune ca exista 1.750.000 de conexiuni active de Internet de banda larga. Numarul acestora ar fi crescut cu 136% fata de anul 2005.

Furnizorii de servicii de Internet si-au extins serviciile, atat ca largime de banda, cat si ca acoperire, iar operatorii de telefonie mobila instaleaza si ei emitatoare pentru date in cele mai indepartate zone din tara. Pentru conectarea la Internet a zonelor rurale se da o adevarata lupta, iar miza nu o reprezinta doar conectarea vilelor unor mahari, ci si aducerea satelor in secolul 21, spun oficialii implicati in industrie. Urmeaza lansarea cu surle si trambite a tehnologiei WiMax, cel mai nou sistem pentru extinderea penetrarii broadband in Romania.

Optimism temperat

In total, in acest moment sunt peste 5,5 milioane de utilizatori de Internet in Romania, iar la finalul acestui an se va ajunge spre 6,5 milioane, conform oficialilor Telemobil. Exista o multitudine de tehnologii de Internet, majoritatea folosind serviciile pe cablu de la operatori CATV sau retelele de cartier. Tot mai multi oameni utilizeaza insa serviciile de conectare mobile, pe celular sau pentru laptop, folosind in special tehnologiile broadband mobile furnizate de operatorii de telefonie. Exista, de asemenea, serviciile oferite de Romtelecom sau de alte companii partenere pe tehnologiile ADSL sau ADSL 2.

�Noi am constatat aproximativ 1,3 milioane de clienti broadband, nu cred ca sunt cifre pesimiste, ci mai degraba realiste�, a declarat, pentru SFin, Laurentiu Stan, director executiv al Euroweb, unul dintre principalii furnizori de servicii online si telefonie alternativa din Romania. Pana la sfarsitul anului, compania anticipeaza o crestere medie de 17% a numarului de conexiuni. �Rata de penetrare va creste in zonele din afara Bucurestiului in ritmul in care pretul pe conexiune scade constant�, a apreciat Stan.

Romtelecom, care de anul trecut s-a orientat agresiv spre servicii de Internet, a reusit sa adune peste 150.000 de clienti pe tehnologia de mare viteza ADSL. Pretul s-a redus de la 70 euro/luna in 2005 pana spre 10 euro/luna anul acesta, lucru care a stimulat vanzarile.