Vanzarile de PC-uri au crescut cu o treime in primul trimestru Conform celor mai recente date IDC, in timp ce numarul de PC-uri vandute a crescut cu o treime de la an la an, atingand aproximativ 210000 unitati, valoarea pietei a depasit 180 milioane de dolari - o crestere cu 43,4% fata de aceeasi perioada din 2006. IDC prognozeaza ca numarul total de PC-uri vandute in 2007 in Romania va depasi 800000 de unitati, cu rate puternice de crestere pe toate cele trei segmente: desktop, notebook si server.

In primul trimestru al anului, piata PC a fost influentata pozitiv de cresterea increderii consumatorilor ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana, de expansiunea pietei de retail si de dezvoltarea economica rapida a Romaniei din ultima perioada. "Dupa ce in 2006 piata PC a cunoscut - aproape - o stagnare, vedem o revenire puternica a ritmului de crestere in 2007" spune Calin Mirea, Research Analyst, IDC Romania.

"Pentru ca piata se bazeaza aproape exclusiv pe importuri, scaderea continua a cursului de schimb RON/USD a permis vendorilor sa ofere configuratii puternice de sistem la preturi mai mici - in special pe segmentul notebook. Tot evolutia cursului de schimb explica si cresterea valorii pietei masurata in USD mai rapida decat a numarului de unitati vandute. Dincolo de influenta cursului de schimb, piata va continua sa creasca rapid in urmatorii ani, alimentata de cererea tot mai mare pentru IT, atat din sectorul privat, cat si din cel public", mai spune acesta.

Livrarile de PC-uri desktop au crescut cu 30% de la an la an in primul trimestru din 2007.