Spre deosebire de sistemele video clasice, care monitorizează persoanele din perimetru și detectează intrușii, această nouă tehnologie se concentrează pe obiectele statice din scena supravegheată.

Acest lucru se realizează prin atașarea de etichete componentelor importante ale scenei, care reflectă radiațiile laser, permițand unui senzor conectat să le monitorizeze cu precizie poziția. Dacă una din etichete este mișcată sau foarte ușor perturbată, acest aspect va fi marcat de reflexia razelor laser și va fi declanșată alarma.

Cercetătorii sugerează că sistemul ar putea fi potrivit pentru utilizarea in situații ce impun cerințe ridicate de securitate, cand sistemele video pot fi interceptate, și in plus ar avea nevoie de o supraveghere constantă din partea unui personal uman. Sistemul de supraveghere cu laser poate scana o incăpere de multe ori pe secundă, numărul obiectelor supuse supravegherii putand fi crescut la nivelul sutelor. Dacă cineva incearcă să plaseze o etichetă capcană, gestul va fi detectat, intrucat acesta nu poate fi indeplinit suficient de rapid și de precis pentru a inșela vigilența sistemului.