Roamingul se ieftineste cu pana la 25% Eurodeputatii considera adoptarea reglementarii privind tarifele de roaming un succes care aduce beneficii consumatorului european, dar atrag atentia ca ea nu se refera la SMS, MMS si transmisia de date - care ar trebui si ele reglementate - ci doar la apeluri. Pe de alta parte, in ciuda compromisului la care s-a ajuns intre Consiliu si Parlamentul European, stabilirea unui plafon al preturilor apelurilor date din si primite in strainatate nu este rezultatul unei competitii economice, ci al unei negocieri intre institutiile europene, ceea ce, potrivit eurodeputatilor, reprezinta o interventie pe piata europeana, anunta NewsIn.

Rezultatul pozitiv al votului s-a conturat inca din timpul dezbaterilor, iar Comisia de industrie a PE daduse inca de luni seara un indiciu asupra acestuia, cand a votat aproape in unanimitate - cu o singura abtinere - raportul lui Paul Rubig asupra tarifelor de roaming.

Dupa saptamani de negociere, presedintia germana a UE, Comisia Europeana si reprezentantii Parlamentului European au ajuns la compromisul asupra proiectului comisarului pentru telecomunicatii Viviane Reding. Comisarul european a avertizat indelung operatorii de telefonie mobila asupra preturilor ridicate pe care le aplicau apelurilor date din si primite in strainatate, iar in urma cu zece luni a propus un proiect care viza reducerea acestora cu 70%. Reding a propus reducerea la 40 de eurocenti (fara TVA) a apelurilor date si la 15 eurocenti la cele primite in strainatate.

Nivelele au fost considerate inacceptabile de statele membre, prin urmare saptamana trecuta s-a ajuns la un compromis, iar miercuri PE a adoptat varianta convenita de Consiliu si PE. Acesta prevede ca plafonul apelurilor date sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24. Ele insa vor scadea progresiv, la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea.