Nokia, liderul pietei mondiale a productiei de telefoane mobile, in functie de vinzari, a anuntat, ieri, cea mai mare comanda din istoria companiei finlandeze, pentru livrarea unor terminale in valoare de peste 2,5 miliarde de dolari firmei China Postel. Comanda China Postel, cel mai mare distribuitor angro de telefoane mobile de pe piata locala, ar putea implica livrarea a peste 20 milioane de unitati, dar unele dintre acestea au fost deja vindute, intrucit acordul acopera intregul an 2007, potrivit analistilor. La sfirsitul anului 2006, Nokia detinea in China, a doua mare piata mondiala, dupa SUA, o cota de peste 35%, conform firmei de cercetare de piata GfK.

Vinzarile de telefoane mobile din statele emergente au crescut de peste trei ori, dupa 2002, comparativ cu un avans de 62% inregistrat pe pietele dezvoltate, reiese din datele companiei Strategy Analytics. Circa 65% din dispozitivele mobile produse in acest an vor fi comercializate in tari in curs de dezvoltare, arata firma de cercetare.

Pe de alta parte, Nokia intentioneaza sa intensifice cooperarea cu China Postel, in conditiile in care firma a distribuit, incepind cu 1998, peste 37 milioane de telefoane mobile produse de grupul finlandez. "Este o piata foarte importanta pentru noi. China a fost cea mai mare piata pentru Nokia in 2006, in functie de cifra de afaceri", a declarat un purtator de cuvint al Nokia, Eija-Riitta Huovinen.