Robocop si toata pleiada de cyborgi din imaginarul SF au devenit realitate. Specialistii in informatica, neurologie si in cibernetica au inventat in ultimii ani tehnologii revolutionare de comunicare intre om si computer. Calculatorul a devenit mult mai "sensibil", raspunzind nu doar la comenzile mouse-ului, ci si la mesajele vocale, la miscarea ochilor sau a miinilor. Mai nou, computerul a devenit atit de inteligent incit e in stare sa ne citeasca gindurile. Initial, noile tehnologii ale interfetei om-calculator au fost inventate pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati. Extinderea acestor aplicatii anunta nasterea unei noi specii umane: cyborgul.

Totul a pornit de la problemele practice ale persoanelor nevazatoare sau tintuite in scaunul cu rotile, care nu se puteau servi de mouse, tastatura sau de ecran in folosirea computerului. S-a incercat, prin urmare, detectarea unor noi sisteme de interfata, adaptate persoanelor cu dizabilitati. Tastatura a fost, de pilda, inlocuita cu softuri de recunoastere a vocii, respectiv de reproducere digitala a vorbirii. Nu peste multa vreme, fiecare computer va fi echipat cu algoritmi de recunoastere a vocii si cu un sintetizator audio care va "vorbi" utilizatorului, releva "Magazine on European Research", editat de Comisia Europeana.

Simtul tactil si-a gasit si el un loc privilegiat in relatia om-computer. Proiectul european "Grab" dezvolta simulari sprijinite de roboti, prin care nevazatorii pot sa simta tactil conturul unei imagini tridimensionale. Noua tehnica face cu ochiul si arhitectilor, care vor putea realiza machete "manuale", dar si chirurgilor, care vor putea "palpa" de la distanta organul bolnav al pacientului.

Un alt mijloc de control al computerului se bazeaza pe inregistrarea dinamicii oculare. Proiectul european "Cogain", de "comunicare prin interactiune vizuala", ajuta mii de persoane paralizate sa navigheze pe Internet, sa joace sah sau sa scrie texte pe computer, totul doar prin miscarea ochilor. Principiul este urmatorul: un fascicul infrarosu permite accentuarea contrastului dintre cornee, iris si pupila, dupa care o minicamera video detecteaza pozitia pupilei si directia privirii operatorului.