In Romania se afirma, de o perioada buna de timp, ca Internetul trebuie reglementat nu doar sub aspectele traditionale (pornografie infantila, comert electronic etc.), ci si sub aspectul continutului. S-a adus in discutie chiar ideea unui organism similar CNA-ului, care sa vizeze furnizorii de continut online. In sprijinul teoriei se invoca pasii pe care alte state i-au facut in aceasta directie. E interesant de vazut ce ne va aduce viitorul.
Poate ca e momentul sa le explicam autoritatilor noastre ca reglementarea extinsa a continutului de Internet ar face mai mult rau decat bine unei industrii pe cale sa explodeze. Spunem "reglementare extinsa" pentru ca, in multe aspecte, Internetul este la fel de reglementat ca orice alt gen de continut din media traditionala.

Internetul este deja reglementat

Din pacate pentru sustinatorii reglementarii Internetului, mediul online e mai mult decat un amalgam de texte, poze si filme. Pentru multi romani, este singurul mod in care pot tine pasul cu lumea moderna, evitand sa fie trasi in jos de realitatile Romaniei contemporane. Chiar daca vorbim de o oferta slaba de continut in limba romana, Internetul nu este nici pe departe un mediu monopolist, in care o mana de jucatori poate impune pietei o reflectare partizana a realitatii, asa cum s-ar putea intampla in mediul audiovizual traditional.

Odata cu aparitia forumurilor si blogurilor, Internetul a devenit acel mediu in care oricine isi poate spune liber parerea. Si aici se aplica, la fel ca in alte cazuri, regula abuzului de drept, in care libertatea de expresie se limiteaza la pragul in care este lezata integritatea psihica sau demnitatea altei persoane.

In privinta afirmatiei ca alte state au procedat deja la reglementarea extinsa a Internetului, ar trebui sa numim mai intai statele in cauza si apoi sa discutam de ratiunile pentru care s-a procedat la cenzurarea Internetului. Exemplele cele mai utile sunt China, Asia de Sud-Est, Iran si altele asemenea. In toate aceste state, Internetul este vazut ca o modalitate de agresiune a valorilor vietii occidentale decadente. Din nefericire, nici francezii nu duc lipsa de idei geniale, iar rusii sunt campionii Internetului, ca mediu de relaxare.

Francezii si "deontologia"

Intr-un decret al carui proiect a fost dat publicitatii in luna februarie, guvernul francez isi propune sa creeze o Comisie nationala pentru deontologia serviciilor de comunicatie online. Comisia va fi insarcinata sa elaboreze recomandari de-ontologice catre industria serviciilor de comunicatii electronice, incluzand serviciile de telefonie mobila sau fixa, ISP-uri, servicii de publishing sau de distributie online. Comisia va fi, de asemenea, in masura sa acorde "standarde de calitate" acestor servicii.
Comisia este formata din 23 de membri desemnati de prim-ministrul Frantei, pentru o perioada de cinci ani.

Pe langa reprezentantii diferitelor ministere franceze, in componenta acesteia va intra si un magistrat, alaturi de un membru al Consiliului de Stat al Frantei. De asemenea, vor fi inclusi in comisie 14 membri reprezentand atat utilizatorii serviciilor de comunicatii publice, cat si industria furnizorilor de servicii online.