Dreptul la corespondenta personala confidentiala este stipulat in legislatia Uniunii Europene, dar apar tot mai multe legi care sunt la limita incalcarii acestuia.

In Romania, MCTI tocmai a lansat in dezbatere publica un proiect de lege ce transpune in practica o directiva a UE, care prevede faptul ca operatorii de comunicatii trebuie sa retina mult mai multe informatii despre clientii lor. Spre exemplu, operatorii de telefonie vor trebui sa stie aparatul cu ajutorul caruia s-a realizat apelul, locatia in care se aflau apelantul si primitorul, detalii despre transmisiile de date, echipamente digitale folosite si altele.

Costul: milioane de euro

Implementarea sistemului nou va costa multi bani, in special pentru operatorii care au un numar foarte mare de clienti. Vor trebui actualizate aplicatii software, iar serverele pentru stocarea de date vor costa destul de mult, spun operatorii. "Investitia nu poate fi foarte ridicata", spun oficialii MCTI. Doar operatorii mobili trebuie sa lucreze la software, iar cei de telefonie fixa au deja informatiile solicitate.

La partea de stocare mai trebuie lucrat, au declarat, pentru SFin, specialistii ministerului.

Sistemul va fi operational pana la finalul acestui an pentru apelurile de voce si pana in martie 2009 pentru transmisiile de date, sustin oficialii, in timp ce operatorii considera ca termenul este prea aproape. "La ora actuala, nu dispunem de infrastructura necesara pentru a indeplini toate obligatiile mentionate in proiectul de lege al autoritatilor romane cu privire la pastrarea datelor de trafic, de identificare si de localizare", a afirmat Dorin Odiatiu, director pentru Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania. "In acest moment, costurile privind crearea si administrarea unei baze de date specifice nu pot fi evaluate deoarece depind de forma finala a legii (...), dar cu siguranta vor fi de ordinul milioanelor de euro", a apreciat el.