Comisia de industrie, cercetare si energie din Parlamentul European a votat propunerea de regulament pentru reducerea tarifelor de roaming, cu 45 de voturi pentru, 3 iimpotriva si o abtinere, eliminand amendamentele care discriminau Romania si Bulgaria.

Pentru ca masura de reducere a tarifelor la roaming sa fie aplicata "pe teren", Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene trebuie sa ajunga la un acord. Pentru a facilita acest lucru pana la sfarsitul lunii iunie 2007, presedintia germana a Uniunii Europene sustine realizarea unui compromis, prin introducerea unui tarif european de 0,5 centi pentru apelurile efectuate iin roaming si 0,25 centi pentru apelurile primite iin roaming.
Pana acum, preturile variau puternic de la tara la tara, iin functie de operator, si erau cele mai mari pentru cetatenii estonieni care calatoreau iin spatiul UE, ajungand chiar la 12 euro pe minut. Occidentalii plateau maximum 3,3 euro pe minut, respectiv cetatenii irlandezi care calatoreau iin Malta, potrivit studiului UE. De exemplu, un locuitor din Cipru aflat iin Belgia platea pana la 3 euro pe minut.

Propunere

Comisia Europeana a stabilit ca operatorii de telefonie mobila de pe batranul continent castiga anual (profit net) 8,5 miliarde euro din sumele platite de europenii care calatoresc iin spatiul comunitar. Parlamentul European se va pronunta definitiv asupra deciziei, iintr-o prima lectura, prin votul din plen care este planificat pentru sesiunea din mai 2007.

"Amendamentele propuse de europarlamentarul grec Katarina Batzeli au fost respinse. (...) Comisia a respins cu o larga majoritate amendamentele care discriminau Romania si Bulgaria", a declarat Adriana Ticau, fost ministru MCTI si actualmente deputat europarlamentar iin grupul socialist, membru supleant al Comisiei de industrie, cercetare si energie.

Comisia Europeana intentioneaza ca, pana la sfarsitul lunii iulie 2007, tarifele pentru convorbirile internationale realizate prin operatorii de telefonie mobila din statele membre sa scada iin medie cu aproape 70%.