Site-ul miscarea.com, editat peste ocean, cuprinde cea mai impresionanta culegere de invataminte legionare

Potrivit studiilor efectuate in Romania, discriminarea se manifesta cel mai acut fata de persoanele infectate cu HIV, comunitatea gay si fata de romi. Peisajul online autohton completeaza aceasta atitudine pe site-urile unor organizatii extremiste si publicatii online ori pe forumuri mai putin vizibile. In mediul virtual, evreii, romii, membrii comunitatii gay si maghiarii sint tintele favorite ale discriminatorilor. Fenomenul a aparut in Romania in a doua jumatate a deceniului trecut.

Jos cu gangsterii "jidani"

Site-ul national-socialism.go.ro se adreseaza celor care "inca se zbat in spalatoria de creiere efectuata de evrei". "Miliarde de dolari din banii evreilor au fost folositi ca sa-l faca pe Hitler sa apara ca un criminal, desi el este unul dintre cei mai mareti oameni care au trait vreodata", spun autorii site-ului, sustinind cu tarie ca nu toate rasele sint egale. Atitudine prezenta si pe sectiunea in limba romana a site-ului nazi-lauck-nsdapao.com.

Persoanele din spatele acestor mesaje au o gindire "absolutista, inflexibila si rigida, caracterizata prin formula «trebuie cu necesitate sa»", arata Daniel David, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Cluj. In plus, continua acesta, ei tind sa generalizeze excesiv si au o stima de sine fie foarte scazuta, fie exagerata, apelind adesea la deprecierea celorlalti si la autodepreciere. "Cei mai multi ciberpropagandisti militanti propaga ura rasiala, antisemitismul si sint oameni constienti de ceea ce fac. O fac din convingere, deci actiunile lor trebuie intimpinate, respectiv combatute din aceasta perspectiva", explica insa William Totok, jurnalist german emigrat din Romania si specializat in cyberhate.

Agresivitate cu complexe

"Voi, jidanilor puturosi, cica sinteti niste negrotei intorsi pe dos. Dovada: putiti la fel, javrelor", este una dintre postarile forumului "Actiunea Verde", lista "a celor ce-si doresc o tara mindra ca soarele sfint de pe cer". Daniel David pune asemenea atitudini agresive pe seama complexelor de inferioritate. "Discursul lor este ghidat de ideologie, adesea in termeni abstracti, si mai putin de gindirea proprie. Asadar, sint putin sensibili la individ, discursul lor vizind masele", adauga psihologul.

Pe zundelsite.org, pagina virtuala a germanului Ernst Zündel, inchis la sfirsitul lui ianuarie pentru negarea Holocaustului, apare si o sectiune in limba romana care ii promoveaza crezul. Iar pe grupul de discutii "Singe si onoare. White Power Romania", avind adresa revizionism.myforum.ro, rubrica de "Politica si istorie" are printre teme "Revizionism. Minciunile sobolanilor. Holocaustul nu a existat".

"Daca inainte de al Doilea Razboi Mondial, in toata Europa, traiau 5.500.000 de evrei, cum de au murit sase milioane?" si "daca un incinerator din America arde un cadavru in opt ore, cum au reusit sa arda 25.000 de oameni pe zi, la Auschwitz?" sint doua dintre intrebarile postate pe aceasta tema. "E greu de imaginat ca un negationist militant nu este si un antisemit - chiar daca in public el se declara un «prieten al evreilor» sau, uneori, chiar si o persoana care are printre intimii sai niste evrei", arata William Totok.