O problema in tehnologia antipiraterie incorporata in Vista ii obliga pe anumiti utilizatori sa reactiveze sistemul de operare dupa ce instaleaza noi drivere pentru componente sau ruleaza programe instalate recent, transmite publicatia "Computerworld".

Microsoft a lansat, in tacere, un patch care are menirea de a rezolva aceasta problema din tehnologia Software Protection Platform (SPP), la sfirsitul lunii ianuarie. Criticata atunci cind a fost anuntata, in toamna trecuta, SPP este o versiune noua si mai agresiva a instrumentului antipiraterie Windows Genuine Advantage (WGA) inclus in Windows XP. Insa, din cauza defectului, SPP poate cere brusc ca o copie a Windows Vista sa fie "activata", cu toate ca utilizatorul a facut deja acest lucru in trecut.

"Puteti primi un mesaj care sa va solicite activarea Windows Vista pe un computer pe care activarea Vista nu era ceruta in prealabil", a declarat Microsoft intr-un document dedicat suportului tehnic, datat 15 februarie.

"Cu toate ca aceasta problema apare rareori, este posibil sa apara in timpul folosirii tipice a unui computer care ruleaza pe Vista. De exemplu, problema poate sa apara intr-una sau mai multe din urmatoarele situatii: cind instalezi un driver, un program, cind rulezi un program nou sau stergi un program", a precizat compania.

Unul dintre utilizatorii Vista sustine, pe forumul Microsoft, ca s-a confruntat cu aceasta problema dupa ce a facut update la BIOS-ul sistemului sau.