Valoarea investiei in noua linie de productie a fabricii din New Mexico este estimata la peste un miliard de dolari, Intel bugetandu-si opt miliarde de dolari pentru retehnologizarea tuturor fabricilor cu noua tehnologie de productie. Noile cipuri vor avea o dimensiune mai redusa si astfel vor oferi performante tehnice superioare microcipurilor de generatie mai veche.

Un nanometru este unitatea de lungime egala cu a miliarda parte dintr-un metru, o celula rosie umana avand o suprafata egala cu cea a 400 de tranzistori de 45 de nanometrii, numarul mediu care constituie baza unui microcip.

Intel va incepe productia noilor microcipuri in fabrica sa de la Oregon, spre sfarsitul anului fiind programata inceperea productiei in cadrul noi fabrici din Arizona - o investitie de trei miliarde de dolari. Inainte de inceperea productiei in cadrul fabricii din New Mexico, Intel va demara activitatea si in noua sa fabrica din Kiryat Gat, Israel, a carei constructie a necesitat investitii de 3,5 miliarde de dolari.

Intel a inregistrat in ultimul trimestru din 2006 o scadere de 40% a profitului, pana la 1,5 miliarde de dolari. Principalul rival, Advanced Micro Devices Inc. (AMD), a inregistrat in aceeasi perioada o pierdere de 574 milioane de dolari (441 milioane euro), dupa ce in urma cu un an inregistrase 96 milioane de dolari (73,76 milioane euro) profit.