Broadband-ul fara fir vine in Romania din aprilie Acordarea licentelor, considera directorul IGCTI, trebuie sa se faca prin selectie competitiva si nu prin selectie comparativa precum in cazul 3G. "in acest sens, trebuie modificata legislatia, printr-o hotarare de guvern, care va fi adoptata la inceputul lunii aprilie", a continuat Marinescu, citat de NewsIn.

IGCTI va organiza licitatii si pentru patru licente regionale si pentru cateva zeci de licente locale bazate pe tehnologia WiMAX. "Companiile isi pot dimensiona mai corect planurile de dezvoltare a retelelor si se pot evita situatiile cand unii operatori au luat o licenta si nu au utilizat-o la intregul potential", a spus Marinescu. Selectia competitiva are ca principal element de diferentiere pretul, iar selectia comparativa ia in considerare o suma de alte criterii precum acoperirea teritoriala, investitii si numarul de clienti.

Valabilitatea licentelor va putea fi prelungita fara licitatie in momentul in care expira. Marinescu considera ca interesul pietei se va indrepta mai mult catre pietele regionale mai mult decat spre cele locale.

Tehnologia WiMAX este o posibila solutie pentru asigurarea accesului la Internet in banda larga si telefonie in zonele rurale cu acces redus la servicii de comunicatii, a mai spus declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.