Aceasta tehnologie poate rezolva una dintre marile probleme ale industriei de divertisment - postarea ilegala de muzica si videoclipuri online. Companiile furnizoare de servicii Internet au fost solicitate in repetate randuri sa adopte masuri de protejare a materialelor video sau a pieselor muzicale. Un reprezentant al retelelor sociale MySpace a declarat ca va folosi sistemul Audible Magic pentru a identifica materialele protejate de drepturile de autor continute in paginile sale. Totusi, alte companii, cum ar fi YouToube, nu sunt inca dispuse sa adopte astfel de masuri.

Desi anterior reprezentantii YouTube au declarat ca vor implementa tehnologii de filtrare pana la finalul anului 2006, aceste intentii nu s-au materializat. In plus, acestia si-au anuntat disponibilitatea de a folosi tehnologii de detectare a filmelor detinute de diverse companii doar in masura in care acestea vor accepta termeni de licentiere mai avantajosi in raport cu YouTube, solicitare care a dus la deteriorarea relatiilor cu unele companii media.

Conducatorii unor companii ca NBC si Viacom au criticat Google pentru aceasta intarziere. In cursul acestei luni, Viacom a solicitat YouToube indepartarea a 100.000 de clipuri, printre care videoclipuri MTV sau extrase din Comedy Central Daily Show .

Reprezentantii YouTube au declarat ca identificarea fisierelor video upload-ate fara permisiune este o problema complexa care necesita cooperarea marilor trusturi media. Sistemele dezvoltate de Audible Magic si Gracenote folosesc baze de date imense pentru a stoca "amprentele digitale" ale unor filme, spectacole TV si muzica. Ulterior, la postarea unor materiale pe site-urile web, acestea sunt comparate cu inregistrarile din baza de date, in functie de rezultatele obtinute operatia fiind restrictionata sau permisa. Chiar si materialele protejate pot fi postate, cu conditia ca site-ul web sa fie licentiat in acest sens.