"In Romania, din nefericire, securitatea datelor nu este o prioritate pentru companii. Din toate softurile vandute, doar 5 -6% au fost dedicate securitatii IT in 2006", a adaugat Vavra.

Companiile de software au vandut pachete de securitate IT in valoare de 8,76 milioane dolari in 2006, a declarat Vavra la forum-ul IDC Security Roadshow. Vanzarile de pachete de securitate IT reprezinta o crestere de 29,3% fata de anul 2005.

Cifra absoluta de aproximativ noua milioane de dolari cheltuita de companii si persoane fizice, pe servicii de securitate a datelor este inca mica, in comparatie cu alte state din Uniunea Europeana, a spus Vavra. Cu toate acestea, cresterea de 29,3% in 2006 este mult peste media tarilor din Europa Centrala si de Est.

"Mai merita mentionat faptul ca 63%, un procent relativ mare, dintre produsele de securitate a datelor vandute in Romania anul trecut sunt clasicele programe antivirus, adica doar mijloace de securizare a continutului si nu solutii de securitate complexe, de business", considera directorul de cercetare.