Corporatia Intel, in colaborare cu Agentia pentru Dezvoltare Industriala (IDA) din Irlanda, a anuntat o initiativa de cercetare pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare, proiectate sa ajute persoanele in varsta sa-si pastreze independenta acasa pentru o perioada cat mai lunga de timp.

Centrul de Cercetare Tehnologica pentru o Viata Independenta (Technology Research for Independent Living - TRIL) reuneste experti de talie mondiala din industria IT si din mediul academic, care dezvolta noi tehnologii ce sustin stilul independent de viata al persoanelor in varsta. Intel si IDA Irlanda vor investi in urmatorii trei ani aproximativ 30 milioane de dolari in activitatea centrului TRIL, facilitand astfel colaborarea cu mai multe universitati de prestigiu din Irlanda.

133 milioane de persoane peste 65 ani pana in 2050

Se estimeaza ca, pana in 2050, o treime din populatia Europei va avea peste 65 de ani. Statisticile arata ca, intre 2004 si 2050, numarul de persoane cu varsta de 65 de ani sau peste va creste de la 75 de milioane la 133 de milioane. Aceasta crestere, corelata cu inmultirea cazurilor de boli cronice, genereaza consecinte profunde de natura economica, bugetara si sociala.

Tehnologiile dezvoltate la centrul TRIL vor fi dedicate imbunatatirii sanatatii persoanelor in varsta, implicarii comunitatii in sustinerea acestei categorii, detectarii si prevenirii accidentelor la domiciliu, precum si sustinerii persoanelor cu piederi de memorie, pentru a le oferi o viata mult mai independenta. Cercetarile in aceste domenii sunt importante deoarece declinul capacitatilor fizice si mintale, asociat cu fenomenul imbatranirii, este adesea insotit de o scadere a increderii in sine si a vietii sociale deopotriva. Imbatranirea implica riscuri crescute de accidentare prin cadere, fiind un important motiv de