Cu toate acestea, daca privim experientele altora, am putea observa cateva dintre ingredientele necesare dezvoltarii unor parcuri tehnologice de succes. Exemplul Sillicon Valley este foarte sugestiv, din multe puncte de vedere.

Ce este Sillicon Valley?

Geografic vorbind, regiunea nu este deloc o vale. Initial, termenul desemna Valea Santa Clara, situata in sudul Golfului San Francisco. In timp insa, regiunea s-a extins si acum acopera spatii cu mult mai largi, aflate in jurul Golfului San Francisco. Termenul de "silicon" se refera la concentrarea masiva a companiilor producatoare de semiconductori siliconici, care se intalneau la inceput in zona.

In termenii legislatiei romanesti, Sillicon Valley este un parc tehnologic, realizat prin contributia Universitatii Stanford si a autoritatilor locale. In 1951, a fost infiintat Stanford Industrial Park (cunoscut mai tarziu drept Stanford Research Park), zona compusa dintr-o serie de mici cladiri industriale, inchiriate in schimbul unor sume modice companiilor a caror activitate avea legatura cu domeniul IT. De atunci si pana la momentul actual, regiunea a cunoscut o dezvoltare exploziva, fiind identificata in prezent cu succesul american. Un studiu al "Wall Street Journal" din 2006 arata ca 13 dintre cele mai inventive 20 de orase ale SUA se afla in California, iar 10 dintre ele sunt in Sillicon Valley.

Dintre orasele din Sillicon Valley, San Jose conduce, cu 3.867 de brevete de inventie acordate in 2005, urmat de Sunnyvale, cu 1.881 de brevete. Regiunea era atat de bogata in anii 90, incat preturile imobilelor devenisera cele mai mari din lume, iar economia, care chiar duduia, aducea zilnic ambuteiaje extreme in traficul auto. La nivel financiar, o mare parte a investitiilor speculative (unii spun ca un sfert din acestea, la nivelul intregului teritoriu al SUA) se ofera in Sillicon Valley.

Incepand cu anul 2000, in ciuda crizei afacerilor de Internet din acea perioada, peste 23.000 de companii specializate in Internet au fost create in Sillicon Valley, completand portofoliul de afaceri localizate in zona. Printre acestea sunt chiar companii extrem de mari, care recunosc astfel nevoia pe care o au de acel spatiu geografic: Adobe Systems, Apple Inc., Cisco Systems, eBay, Electronic Arts, Google, Hewlett-Packard, Intel, Oracle Corporation, Sun Microsystems, Symantec, Yahoo! si altii.

Urmand exemplul Stanford, mai multe universitati americane au fost antrenate in proiectul Sillicon Valley: Carnegie Mellon University, San José State University, Santa Clara University si altele. In acest moment, Silicon Valley este primul in lume in ordinea locurilor unde am putea intalni urmatoarea idee geniala care se va impune in Internetul modern.