Ca orice produs nou lansat, acesta ajunge in prima faza in mainile entuziastilor. Iar produsele Microsoft polarizeaza, astfel ca vorbim de persoane care sunt de o parte si de cealalta a baricadei, utilizatori carora le plac si altii carora le displac si incearca sa demonstreze slabiciunea acestora inca de la inceput.

Din punctul de vedere al securitatii, Windows Vista a trecut un test initial. Un prim buletin de securitate lansat de Microsoft pe 14 februarie anunta ca printre cele 20 de actualizari de securitate si functionalitate emise nu se afla niciunul pentru Windows Vista.

Sub o singura denumire, avem de-a face cu patru variante majore de Windows Vista, fiecare cu o piata specifica. In acest moment sunt disponibile doua versiuni pentru "acasa", o versiune pentru business si una care contine ce este mai bun din primele si ceva in plus. Pentru prima oara in istoria Windows, indiferent de varianta aleasa initial, aceasta poate fi upgradata printr-un simplu cod de activare introdus in sistem.

Ce aduce nou

Securitatea reprezinta focus-ul Microsoft pentru acest nou sistem de operare. Astfel, gasim in Vista noi facilitati de securitate care fac mai dificila expunerea sistemului de operare la atacurile informatice. Acestea avertizeaza utilizatorul asupra oricarei activitati suspecte si cer confirmarea inainte de acordarea accesului la sistem. De asemenea, sistemul contine o aplicatie care va proteja computerul fata de amenintarile informatice care pot determina publicarea de informatii confidentiale in exterior cu sau fara voia utilizatorului.

Chiar si asa, va trebui procurata separat o aplicatie antivirus, pentru ca noul sistem de operare nu contine o protectie si la aceste atacuri. In cazul in care se doreste, aceasta poate veni chiar de la Microsoft, ca un pachet separat cu un pret suplimentar, sub denumirea de "One Care", acesta fiind bazat pe tehnologie romaneasca, urmare a achizitiei companiei romanesti Gecad de catre Microsoft in 2003.

Protectia stabilitatii sistemului este imbunatatita, astfel incat noul sistem de operare are disponibile facilitati ce permit imbunatatirea continuitatii operarii prin restaurarea starii sistemului la un punct anterior in timp, astfel incat dupa instalarea software-ului pentru o componenta hardware sau a unei aplicatii care duce la blocarea sau instabilitatea sistemului se poate reveni la starea initiala.
Protectia informatiilor stocate a facut, de asemenea, un pas inainte, din doua puncte de vedere. Vista este capabil sa recreeze varianta anterioara pentru anumite fisiere si directoare.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa suprascrieti un fisier? In aceste situatii, noua facilitate va poate ajuta. Apoi, software-ul pentru realizarea de cópii de siguranta a informatiilor stocate a fost imbunatatit considerabil, putand realiza salvari periodice mai usor si cu mai multe facilitati.