In Rusia, un caz marunt de piraterie software, dar care i-a facut pe Mihail Gorbaciov si Vladimir Putin sa-l infrunte pe Bill Gates a fost expediat de tribunal, noteaza publicatia electronica britanica "The Register".

Judecatorul din Perm, unul dintre orasele mari din Rusia, a expediat actiunea penala impotriva profesorului Aleksandr Ponosov ca fiind "triviala".

Ponosov, care a declarat pentru Associated Press ca va sarbatori victoria cu sampanie, a fost acuzat de cumpararea sau instalarea cu buna stiinta a unor copii piratate ale Windows si Office pe 12 calculatoare.

Procuratura l-a acuzat pe Ponosov de incalcarea majora a drepturilor de autor, care ar fi cauzat daune de 10.000 de dolari, insa au cerut doar o amenda de 100 de dolari in loc de suma totala a pierderilor sau pedeapsa maxima de cinci ani de inchisoare.

Rusia este unul dintre cele mai mari centre mondiale ale pirateriei software. In pofida unei usoare reduceri a ratei produselor contrafacute in 2005, se afla in continuare pe locul noua in topul tarilor cu cea mai ridicata rata a pirateriei, 83% din software fiind utilizate ilegal, conform Business Software Alliance, asociatie care reprezinta interesele marilor producatori de software la nivel mondial. Vietnam ocupa primul loc cu o rata a pirateriei de 90%.