In 1993, Plesa termina Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii. Nu provenea dintr-o familie instarita si avea doua sanse: sa-si caute de munca in domeniul software, in care se specializase, sau sa gaseasca o meserie din care putea cistiga bani imediat. Avea deja familie, sotia si o fetita, si trebuia sa puna, cumva, piine pe masa.

A gasit un anunt intr-un ziar si s-a dus sa vada despre ce era vorba. O companie de paging, Comunicatii Nationale Mobile (CNM), cauta agenti de vinzari. S-a decis sa accepte postul si s-a apucat sa invete despre paging si vinzari. CNM era, atunci, pe locul cinci pe piata romaneasca si era detinuta de o companie americana care mai avea 30 de astfel de societati in Europa Centrala si de Est si vreo 40 de firme de cablu.

De la agent de vinzari la director general

Niculae Plesa cistiga un salariu de 60 de dolari pe luna ca agent de vinzari. Comisioanele erau insa frumusele: daca vindeai intre un pager si 25 pe luna, primeai 10 dolari pentru fiecare abonament. De la 25 de pagere in sus, comisionul devenea de 20 de dolari pe bucata. Ambitia si-a spus cuvintul, iar Plesa a fost numarul unu timp de opt luni, perioada in care incheia 40-50 de contracte pe luna. A ajuns supervisor, apoi director de vinzari si a inceput sa iasa in lume, la congrese de paging, la cursuri in strainatate.

Toate cele de mai sus s-au intimplat in perioada 1993-1997. Niculae Plesa avea, atunci, cele mai mari sanse sa devina director general al companiei la care lucra, post care tocmai se eliberase.

De la pagere la cablu tv

Americanii au adus un director general interimar, iar pe Plesa l-au trimis sa invete finante. In SUA, a petrecut sase luni facind opt ore de cursuri in fiecare zi. S-a intors si a preluat functia de director general. A facut din CNM numarul unu pe piata. Aparuse telefonia mobila. A condus CNM pe ultimul drum, perioada in care multi angajati ai sai s-au transferat in domeniul telefoniei mobile. A inteles ca s-a terminat cu pagingul la o inmormintare, cind a vazut ca toti groparii aveau la briu mobil.