Piata autohtona de distributie a produselor IT reprezinta un mediu concurential in plina expansiune. Dovada in acest sens este si ritmul de dezvoltare tot mai alert. Astfel, daca in 2006, piata de distributie IT a inregistrat o crestere de 12%-15%, reprezentantii principalilor jucatori locali se asteapta ca in acest an sa asiste la o crestere a pietei cu 20%.

"2007, in general, va fi un an de consolidare in IT. Piata va creste, dupa estimarile noastre, cu 20%. In conditiile in care proiectele si investitiile in infrastructura IT vor fi mai numeroase in domeniul public, este posibil ca aceasta crestere sa depaseasca anul acesta 25%", a declarat, pentru Adevarul, Iulian Stanciu, director general al Asesoft Distribution. Si Sorin Stancu, presedintele diviziei ProCa, este de parere ca trendul ascendent al pietei va continua si in acest an: "Atat in 2005, cat si in 2006, piata a avut un evident trend ascendent. In 2007, trendul se va pastra, iar noi preconizam o crestere de aproximativ 20 de procente".

Aderarea creste costurile operationale

Retailul mare si segmentul companiilor mici si medii vor asigura aceasta expansiune, sunt de parere reprezentantii companiilor de distributie. Potrivit lui Stanciu, in 2006, piata de distributie IT a avut un ritm de crestere de 12%-15%. "Motorul acestei cresteri au reprezentat-o proiectele, comertul online si micii retaileri, care au oferit si servicii pe langa vanzare, si care au profitat de inasprirea conditiilor de creditare, ceea ce a condus la avantajul competitional al marilor retaileri", explica Iulian Stanciu. Cresterea din acest an va fi sustinuta, spune Stanciu, de retailul mare si de segmentul companiilor mici si medii.

Aderarea la Uniunea Europeana nu va modifica fundamental, cel putin pe termen scurt, evolutia afacerilor pe aceasta piata. "Aderarea a insemnat, in primul rand, simplificarea formalitatilor vamale, ceea ce a condus, automat, la reduceri de costuri, dar si la livrari mai rapide", subliniaza Sorin Stancu.

Marii jucatori mondiali, in 2-3 ani in Romania

Pe de alta parte insa, adaptarea legislatiei interne la normele UE determina cresterea costurilor operationale. "Aparitia normelor de protectia mediului si a celor privind reciclarea produselor IT&C vor atrage dupa sine o crestere a costurilor operationale", completeaza presedintele diviziei ProCa. Pe termen lung, aderarea va determina si restructurarea pietei de distributie IT si, implicit, intrarea marilor jucatori mondiali. "Cresterea investitiilor directe va influenta intregul mediu de afaceri din Romania, cu impact pozitiv asupra pietei noastre. Vor aparea, cu siguranta, o serie de noi jucatori, o parte dintre ei - externi", sustine Sorin Stancu. Jucatorii locali se asteapta ca in cel mult trei ani sa concureze direct cu marile firme straine de distributie pe teren propriu. "Piata romaneasca va deveni interesanta peste doi-trei ani si pentru marii jucatori mondiali, dar in acest an cred ca nu se pune problema ca ei sa ajunga direct in Romania", este de parere directorul general al Asesoft.