Multe jafuri duc la obtinerea unor sume derizorii, in operatiuni inregistrate inutil de sistemele moderne de supraveghere din cauza figurilor neclare ale infractorilor sau a problemelor de luminozitate sau saturatie. Exista si jafuri armate, majoritatea infaptuite de rataciti stramtorati financiar de ultimele achizitii de bombonele colorate sau energizante injectabile.

Deci unde se afla cei mai sofisticati dintre infractorii contemporani ? Probabil, asezati confortabil intr-un Internet-cafe de la parterul unui bloc oarecare, la adapost de privirile indiscrete ale politistilor in cojocele reflectorizante, patruland pe strazi pentru ca publicul sa se simta in siguranta.

Din pacate politia nu poate face fata valului de infractiuni electronice. Volumul e-crime, asa cum au fost denumite oficial, denota ineficienta institutiilor responsabile cu asigurarea respectarii legii si a ordinii publice.

Conform unor rapoarte ale politiei metropolitane din Marea Britanie, cheltuielile pentru achizitiile online de sarbatori s-au cifrat la echivalentul a 11 miliarde de euro in 2006, cu 50% mai mult decat in anul precedent. Aceste sume de bani vehiculate prin intermediul PC-urilor utilizatorilor constituie o atractie irezistibila pentru atacatori.