Editiile Enterprise si Ultimate ale Windows Vista includ o caracteristica de criptare a datelor de pe hard disk denumita BitLocker Drive Encryption. Zvonurile conform carora BitLocker contine o cale "backdoor" care ofera acces automat pentru autoritatile politienesti au fost combatute ferm de Microsoft.

Disponibilitatea aceastei noi tehnologii in Windows Vista nu va duce la adoptarea ei imediata la scara larga, fapt care ar permite derularea in mai multa siguranta a unor activitati ilegale cum ar fi comercializarea unor materiale cu abuzuri asupra copiilor, hacking sau spionaj industrial. In doua dintre cele trei moduri de operare, BitLocker necesita prezenta unui cip special de criptare numit Trusted Platform Module si a unui BIOS compatibil. Cel de-al treilea mod necesita introducerea unui stick USB care contine o cheie de pornire necesara boot-arii sistemului de operare.

Prin urmare, membri echipelor de politie vor trebui sa fie instruiti in vederea confiscarii nu numai a computerelor ci si a stick-urilor USB in cazul organizarii unor raiduri. Un reprezentant al companiei de investigatii Guidance Software a declarat ca a colaborat cu Microsoft pentru caracteristica BitLocker si nu are cunostinta de existenta unor cai de acces "backdoor" in sistem.