Gigantul Microsoft a adus pe piata sistemul de operare pe calculator Windows Vista, in magazinele din 70 de tari, produs prin care compania urmareste sa administreze mai bine explozia de media digitala si sa protejeze utilizatorii de pericolele internetului.

Vista este primul sistem de operare complet nou pe care liderul pietei de software l-a scos in ultimii cinci ani. Compania a pregatit pentru lansare o vasta strategie de marketing, care a inclus reclame cu jucatorul de baschet Lebron James si aparitii ale cofondatorului Microsoft in diferite emisiuni.

Microsoft a numit Vista cea mai importanta lansare a unui sistem propriu de operare de la aparitia Windows 95, cu peste zece ani in urma. Peste 95% din calculatoarele din lume folosesc Windows si mult asteptata noua versiune este prima lansare majora a unui nou sistem de operare Windows de la introducerea pe piata a XP, in 2001.

"Vista va avea success. A trecut mult timp de la ultima lansare, de catre Microsoft, a unui nou sistem de operare. Exista multe particularitati, pe care oamenii le vor placea", a declarat analistul de la Morningstar, Toan Tran. Schimbarea evidenta o reprezinta noua prezentare. Interfata "Aero" a Vista foloseste grafica 3D pentru a crea ferestre translucide care par sa pluteasca deasupra suprafetei ecranului. Alte schimbari mai subtile includ imbunatatirea securitatii, a barelor de cautare pentru a-i ajuta pe utilizatori sa gaseasca informatia mai usor si o noua platforma multimedia pentru muzica, fotografii si video.

Reprezentantii Apple au numit Vista o copie a versiunii pentru Mac OS X Tiger, care a introdus multe dintre aceste noi caracteristici. Creatorul iPod planuieste sa introduca un nou sistem de operare in cursul acestui an. Jurnalistul de la Wall Street Journal, Walt Mossberg, a numit Vista "un produs merituos dar in mare parte neinteresant", precizeaza NewsIn, citand Reuters.

In primul an de prezenta pe piata Vista, pentru care s-au investit sase miliarde de dolari din partea Microsoft, va fi instalat la peste 100 de milioane de calculatoare din toata lumea, potrivit rapoartelor de cercetare. Marea parte a utilizatorilor va trebui sa cumpere un nou calculator pentru ca doar 15% dintre calculatoarele existente au memoria si placa video sufficient de puternice pentru a rula versiuni performante ale Vista. "Exista o parte de consumatori care va cumpara calculatoare noi", a declarat directorul Microsoft, Steve Ballmer. El a adaugat ca se vor inregistra cresteri ale vanzarilor de calculatoare, care vor fi mai puternice decat ar fi fost in mod normal.

Microsoft a adus investitorilor un castig de 33%, in prima zi de listare

Bill Gates a listat compania la bursa, in 1986, prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO), in urma careia a strans 61 de milioane de dolari, multi dintre angajati devenind milionari. Pretul de listare a gigantului Microsoft a fost de 21 dolari pe titlu, care la sfarsitul primei sedinte a inchis la 28 de dolari, in crestere cu 33%. Listarea Microsoft la bursa si evolutia ulterioara a companiei si implicit a actiunilor i-a transformat in milionari pe mai multi angajati ai companiei din acea perioada. Valoarea actiunilor a atins maximul istoric in 1999, cand a ajuns in jurul valorii de 119 dolari pe actiune.