Toate companiile mari de securitate IT vor avea disponibile programe pentru protectia Windows Vista inainte de lansarea acestuia pentru utilizatorii privati la sfarsitul lunii ianuarie.

"Windows Vista este cel mai sigur sistem de operare pe care l-am construit pana in prezent", apreciaza Ben Fathi, vicepresedinte al departamentului de securitate Microsoft. "Partenerii nostri continua sa joace un rol important in asigurarea protectiei Microsoft Windows".

Printre partenerii de securitate traditionali ai Microsoft se numara companii ca Trend Micro, Symantec sau McAfee. Windows Vista include doua sisteme de protectie recomandate de expertii in securitate pentru orice PC: firewall si anti-spyware. Noul sistem de operare nu include insa protectie antivirus, desi Microsoft a dezvoltat deja Windows Live OneCare.

In completarea elementelor de protectie de baza, Windows Vista include si alte instrumente de protectie impotriva atacurilor cibernetice. Internet Explorer 7 poate fi rulat intr-un mod protejat care impiedica instalarea de aplicatii nocive prin exploatarea eventualelor vulnerabilitati de securitate. De asemenea, User Account Control permite rularea Windows Vista cu privilegii de utilizator reduse, ceea ce limiteaza pagubele produse de aplicatiile distructive, in comparatie cu Windows XP la care, dupa instalare, utilizatorul obtine implicit drepturi de administrator. Windows Vista ofera posibilitatea de a institui reguli "parental control" pentru accesul selectiv al minorilor iar Internet Explorer 7 poate bloca fraudele phishing.