Eddie Lee se uita la TV, zilnic, pe telefonul sau mobil. Consultantul financiar este unul dintre cei 700.000 de abonati ai serviciului de televiziune prin broadband (internet in banda larga), oferit de PCCW Ltd., fostul operator monopolist de telefonie fixa din Hong Kong, care este acum cel mai mare furnizor de televiziune prin internet (IPTV) din lume.

Drept bonus, PCCW i-a oferit lui Lee un telefon mobil care ii permite sa acceseze serviciul de televiziune prin internet de oriunde este posibil, respectiv din orice loc in care exista conexiune broadband wireless (fara fir - n.r.). "Vreau sport si informatii financiare. Imi plac ofertele ca la carte si faptul ca pot sa efectuez plata per canal", spune Lee, 33 de ani, cu entuziasm.

Serviciul IPTV este vazut de operatorii de telefonie fixa drept o sursa de venituri si o oportunitate de a atrage din timp utilizatorii de telefonie fixa, care migreaza catre serviciile mobile. Daca acest tip de consum de televiziune, prin internet, se afla intr-un stadiu timpuriu la nivel mondial, in Hong Kong devine treptat o realitate.

Dupa trei ani de la lansare, peste 10% din populatia bogata din Hong Kong foloseste serviciul oferit de PCCW, iar IPTV ii sufla deja in ceafa serviciului traditional de cablu. Analistii previzioneaza ca investitiile in IPTV ar putea fi amortizate anul acesta, din punct de vedere operational.

In momentul de fata, furnizori precum KT Corp din Coreea de Sud, China Netcom sau AT&T Inc. din SUA ataca aceasta piata, dar cei mai multi dintre ei sunt la faza de probe si nu au progresat pana la a face oferte in masa.

Unii analisti citati de Reuters subliniaza potentialul pietei. Numarul abonatilor de IPTV pe plan mondial este estimat sa ajunga la 63 de milioane pana in 2010, fata de cei 2,4 milioane de abonati din 2005, potrivit firmei ce cercetare iSuppli. Acest numar de utilizatori ar trebui sa genereze venituri de peste 27 de miliarde de dolari pana atunci, mai spun analistii citati de Reuters. Dar, in acelasi timp, profitul s-a putea sa nu fie usor de previzionat, din cauza regulamentelor neclare, a tehnologiei imperfecte sau, pur si simplu, din cauza inertiei, mai arata analistii respectivi.

"Piata globala de IPTV este intr-o faza incipienta, chiar daca anumite piete, precum Hong Kong sau Franta, cresc destul de rapid", a declarat Andrew Chetham, analist la firma ce cercetare si consultanta in domeniul tehnologiei Gartner, in cadrul forumului ITU Telecom World 2006 din Hong Kong.