9 Ianuarie 2007 , in IT&C

Pretul produselor electronice si electrocasnice ar trebui sa scada, in 2007, cu cel putin zece la suta, in urma eliminarii taxelor vamale cu tarile Uniunii Europene, apreciaza reprezentanti ai marilor magazine. Pana la sfarsitul anului 2006, Romania platea, pentru produsele importate din tarile UE (electronice si electrocasnice), taxe vamale cuprinse intre 15-30 la suta.

"Estimam ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, preturile electronicelor si electrocasnicelor vor scadea cu circa 10 la suta", a declarat directorul de marketing al companiei Plus Discount, Ioana Marginean.

In plus, pentru mai multe categorii de produse importate din afara Uniunii Europene taxele vor fi reduse. De exemplu, pentru televizoare si DVD-uri taxele vor scadea de la circa 42 la suta la 14 la suta.
Potrivit reprezentantilor companiei Altex, majoritatea importatorilor au lansat promotii si au suportat diferentele de taxe inca din octombrie 2006, cand, potrivit acestora, au fost inregistrate reduceri de pana la 30 la suta la LCD-uri si Plasme.

In schimb, din 2007 (cel mai probabil din luna aprilie), pe langa pretul de achizitie al unui produs electronic sau electrocasnic, cumparatorii vor plati o taxa de reciclare a deseurilor (taxa verde). Taxa va fi aplicata pe clase, media taxei pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice fiind de cinci-sase euro pe produs. Pentru obiectele din domeniul IT, care sunt mai usoare, taxa va fi de doi pana la 10 euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro.

"Taxa verde" are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii materialelor componente si gestionarea judicioasa a componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. In tarile membre UE, aceasta taxa variaza intre 1-20 euro, consumatorul platind circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri. "Preturile produselor vor scadea ca urmare a noilor taxe vamale, dar, in acelasi timp, preturile serviciilor vor creste, din cauza cresterilor de preturi la energie, carburanti (benzina, gaze etc.), utilitati (apa, gunoi), dar si din cauza cresterii costului cu forta de munca", a precizat presedintele Altex, Dan Ostahie.

Reprezentantii marilor magazine nu se asteapta ca vanzarile sa creasca spectaculos, dupa eliminarea taxelor vamale, dat fiind ca si competitia va fi mai puternica.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Pretul electrocasnicelor - redus cu 10% de eliminarea taxelor vamale.