Episodul 2 din seria de trei ce vor alcatui trilogia Half-Life va continua povestea exact unde o lasa Half-Life Episode One si, se pare ca se va da, de data aceasta chiar si prin paduri si zone cu vegetatie mult mai abundenta, ceea ce ar fi o abordare cu totul noua, si o completare a universului Half-Life din punct de vedere geografic. Episode 2 nu doar ca va continua lupta lui Gordon Freeman dar si Alyx Vance si restul umanitatii vor lupta cu fortele extraterestre pentru controlul Pamantului. Producatorii sunt siguri pe reusita si a acestui ultim episod si nu au in plan sa distruga deocamdata universul HL, dovada fiind scenariile respinse de catre Valve pentru un eventual film si nu numai.

Newell vine cu noutati ca incredibilul puzzle-style FPS, Team Fortress 2 care va fi inclus in pachetul Half Life: Episode Two, producatorii spunand ca scopul Team Fortress 2 este de a deschide poarta categoriei: "Cel mai aratos, extrem de jucat si bine clasat joc multiplayer".Totusi marea problema a universului HalfLife este distanta mare dintre jocuri, asta mai mult in cazul HL1, HL2.

Valve doreste sa schimbe acest inconvenient, aceste intarzieri nefiind nicidecum din cauza financiara, compania folosind mai multe studiouri simultan care lucreaza la trilogie, ceea ce nu denota decat o lupta pentru a reduce timpul asteptarii. O declaratie a oficialilor Valve spune ca data lansarii lui Half-Life 2: Episode Two s-a mutat din prima jumatate a lui 2007 in vara/toamna lui 2007. Totusi putem preciza ca Valve va scoate si alte tech demo-uri in cursul acestui an, deci pasionatii Half Life nu se vor plictisi prea tare anul viitor pana la data lansarii oficiale.