Grupul german Siemens, implicat, de mai multe luni, intr-un scandal de deturnare de fonduri, a descoperit plăti suspecte in valoare de 420 de milioane de euro, in ultimii sapte ani, a declarat directorul financiar al grupului, Joe Kaeser, citat de AFP.

Acesta a dezvăluit că suma nu a fost transferată integral in asa numitele "cufere negre" si nici n-a fost folosită, in intregime, in scopuri obsure, potrivit acuzatiilor. Kaeser a subliniat că este vorba, in special, de plăti către consilieri, carer nu ar fi trebuit să fie scutite de impozite, motiv pentru care Siemens ar trebui să plătească, in prezent, serviciilor fiscale germane, 168 de milioane de euro.

Asa numitele "cufere negre" ale unei companii sunt acele conturi sau grupuri de conturi, care sunt acoperite prin mecnsime complexe care scapă unui control intern normal, cu scopul de a vărsa contributii politice, mite, comisioane oculte, de a acoperi cheltuielile pesonale ale conducerii si alte activităti ilegale, potrivit definitiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OECD).

Justitia germană estima, pană in prezent, că fonduri de cel putin 200 de milioane de euro au fost deturnate apoi in asa numitele "cufere negre". Anchetatorii cercetează peste zece persoane, in cadrul acestui proces, actuali sau fosti salariati ai grupului german, sub acuzatia că ar fi folosit fondurile pentru favoruri in obtinerea unor contracte internationale, in special in sectorul telecomunicatiilor. Anchetele pe acest subiect sunt in curs de desfăsurare in mai multe state, printre care Germania, Elvetia, Lichtenstein sau Grecia.