Operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania estimeaza ca piata locala de telecomunicatii va creste peste media cresterii economice. "Rata tot mai mare de crestere a PIB-ului va influenta si ritmul de evolutie al pietei pe care activam. Va fi o nevoie mai mare de telecomunicatii", a declarat in cursul zilei de ieri Liliana Solomon, director executiv Vodafone Romania.

Mai mult, CEO-ul Vodafone a precizat ca nivelul tarifelor, cat si volumul de trafic nu vor scadea in viitor deoarece acum sunt relativ scazute in Romania. Liliana Solomon a punctat ca in Romania sunt cele mai mici rate de interconectare mobila din Europa. De exemplu, rata de terminare este in Romania de aproximativ 7 eurocenti, in timp ce in Bulgaria ajunge si la 19 eurocenti.

"Putem afirma ca Romania este subventionata de celelalte piete. Daca noi incercam sa ducem preturile foarte jos, altii le armonizeaza", a adaugat Solomon.

Potrivit directorului executiv Vodafone Romania provocarile pietei constau si in penetrarea slaba a telefoniei fixe (doar 20%). Astfel, oficialul Vodafone preconizeaza ca telefonia mobila poate suplini nevoia de comunicare, castigand o cota de piata importanta. In acelasi timp, penetrare slaba a PC-urilor (12%) si a accesului la Internet (5%) va crea oportunitati semnificative pe piata serviciilor de date.

Liliana Solomon a mai declarat ca Vodafone Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) un milion de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa la nivel national.

"Avem licenta de telefonie fixa chiar din 2003 si furnizam acest tip de servicii prin intermediul unor numere de telefonie mobila. Ca urmare a solicitarilor abonatilor nostri, care s-au plans ca apelurile catre clienti ai Romtelecom cresc costul convorbirilor, am hotarat sa trecem aceste servicii pe numere fixe", a completat Solomon.