Iritarea, frustrarea si teama sint o parte din emotiile care navalesc cind computerul da chix, arata o cercetare realizata de psihologul Laurentiu Maricutoiu de la Universitatea de Vest din Timisoara. Erorile de sistem, pop up-urile siciitoare sau interpelarile inoportune de pe Messenger sint ultimele cauze ale precaritatii psihice care domina societatea de azi. La nivel economic, erorile tehnologice fura 10% din productivitatea angajatilor.

"File not found"

46 de studenti au fost rugati sa completeze un test de inteligenta, folosind un soft care la un moment dat afisa, indiferent de raspuns, unul dintre cele trei mesaje: "Regleaza timpul si data" (mesaj neutru), "Computerul are o problema iremediabila si trebuie oprit" (mesaj neutru de eroare) si "Comanda ta a cauzat o problema iremediabila si, ca urmare, computerul va fi oprit" (mesaj ce invinovateste utilizatorul).

Anxietatea utilizatorilor de computere creste cu 20% in momentul in care se confrunta cu mesaje de eroare neprietenoase, arata studiul, publicat recent in revista "Psihologia resurselor umane". "Mesaje de genul 'http 404 - File not found>>, care apar cind pagina web nu e disponibila, produc disconfort, sperie si impiedica utilizatorul sa exploateze la maximum facilitatile oferite de computer", completeaza Ana-Maria Marhan, cercetator la Institutul de Psihologie si Filosofie al Academiei Romane.

Un partener lipsit de inteligenta

"Unii continua sa lucreze intr-un mod mai putin eficient, in 'Safe Mode>> de exemplu, incercind sa ignore problema, iar altii consuma un timp important incercind sa bricoleze pina se conving ca nu stiu sa repare computerul. Mai sint si cei care se enerveaza si dau vina pe computer, ca si cind ar avea de a face cu o persoana lipsita de inteligenta sau cu un copil dezordonat", arata psihologul Ana-Maria Marhan.