Producatorul global de echipamente de calcul, Hewlett-Packard (HP), ocupa primul loc pe piata mondiala a serverelor, cu o cota de piata de 28,8% la numarul de unitati vandute, conform studiilor IDC citate vineri de gigantul american.

HP si-a pastrat pozitia de lider pe piata serverelor "populare" x86 (pentru gama Pentium) atat la numarul de unitati vandute, cat si la venituri, cota de piata a acestora ajungand la 33,1%. Este al 41-lea trimestru consecutiv de dominare a serverelor HP ProLiant, se arata in comunicat, pe segmentul de piata al serverelor "populare".

Pe piata serverelor cu procesoare AMD, HP si-a continuat evolutia atat in privinta venitului cat si a numarului de unitati vandute, venitul inregistrand o crestere de 47 procente. HP conduce si pe piata serverelor cu procesoare Intel, cu o cota de piata de 32,3% si o crestere de 12,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

HP ocupa primul loc si la venitul combinat pentru serverele bazate pe sisteme de operare Windows, Linux si Unix, care reprezinta peste 96% din vanzarile la nivel mondial.

Pe piata sistemului de operare alternativ, Linux, HP a castigat aproximativ sase puncte procentuale la cota de piata corespunzatoare venitului pe segmentul serverelor Linux, avand o crestere de 28,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.