In 2001, Alcatel si Lucent intreprind primele incercari de a fuziona, care sunt blocate din cauza problemelor de valorizare a Lucent si a chestiunilor de impartire a puterii in cadrul noii entitati.

In data de 24 martie 2006, Alcatel a anuntat ca poarta negocieri cu Lucent, pentru o "fuziune intre parti egale", aflandu-se, in acelasi timp, in tratative cu grupul Thales.

In data de 31 martie a acestui an, Alcatel si Lucent si-au anuntat, oficial, decizia de a fuziona.

Cele doua grupuri isi lanseaza, oficial, fuziunea, in data de 2 aprilie, anuntand o concediere a 10% dintre salariati. In data de 5 aprilie, Thales a anuntat un acord cu Alcatel pentru afacerea cu sateliti a grupului. Grupul de echipamente de telecomunicatii si-a crescut participatiunea in cadrul Thales, de la 9,5% la 21,6%, punandu-si la dispozitie, in schimb, filiala de sateliti de telecomunicatii si sistemele de transport. In data de 7 iunie, autoritatile antitrust americane au aprobat fuziunea.

Pe de alta parte, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru apropierea celor doua companii in data de 24 iulie.

In data de 1 septembrie 2006, Alcatel a anuntat cumpararea afacerii pentru radiocomunicatii UMTS a companiei canadiene Nortel, pentru suma de 320 de miliooane de dolari.