Mai degraba, managerii IT sunt constienti ca daca nu investesc corect in programe, dispozitive si norme de securitate IT atunci chiar businessul pe care incearca sa-l protejeze va fi in pericol. Cu alte cuvinte, profitul ar fi insasi absenta pierderii. Dar asta nu inseamna ca nu poti obtine si un profit real de pe urma investitiilor in securitatea IT. Acest articol isi propune sa va arate cum puteti face acest lucru.

Securitatea IT versus ROI

Deocamdata, la noi in tara problema nu se poate pune in acesti termeni, ci in general decizia de investitie in securitatea IT se ia in urma unor factori care au prea putin de a face cu eficienta economica si prea mult de a face cu considerente exterioare de genul preferinte personale, antipatii, comoditate sau pur si simplu costuri cat mai mici de achizitie.

Totusi, pe plan international domeniul a evoluat si s-a maturizat. Este adevarat ca principalul beneficiu al investitiei in acest sens este chiar securitatea informatiilor dvs, si ca evenimentul care are loc in lipsa unei protectii este intreruperea sau chiar incetarea afacerii. Dar atunci cand doriti sa achizitionati o solutie de securitate ar trebui sa tineti cont de mai multi factori in analiza ei. Acest stil de abordare va poate servi drept check list la cumpararea unei solutii, precum si ca baza pentru justificarea unor investitii anuale care trebuie facute in domeniul securitatii IT.

Securitatea informatica - check list

COST - costul de achizitie conteaza actualmente foarte mult in decizia de cumparare. Totusi, solutiile cele mai ieftine sunt in general si cele mai primitive. Este absolut normal ca o solutie in care s-a investit putin si care costa putin sa si ofere putin. De aceea, desi pe lista de prioritati costul este situat cel mai mult, el ar trebui coborit, in favoarea calitatii si al functionalitatii unei solutii. De ce? Pentru ca acesti doi factori influenteaza in timp intr-un mod decisiv profitabilitatea investitiei respective. Desi costul intial de achizitie poate fi cel mai mic, exista costuri asociate cu suportul tehnic impropriu, cu orele pierdute din cauza functionarii necorespunzatoare, cu orele pierdute pentru actualizarea greoaie sau chiar cu infectarea retelei din cauza lipsei unor anumite functionalitati. Aceste costuri se declanseaza in cascada, fiind suficient un singur eveniment pentru a realiza practic pericolul pe care solutia presupunea a-l evita. Si nu se opresc doar la orele suplimentare irosite de personalul tehnic, fie pentru instalare, fie pentru actualizare, fie pentru repararea problemelor ivite. Costurile se duc si in timpii morti aparuti la personalul productiv, sau chiar la pierderea de imagine ca urmare a unei infectari masive.